skip to main content
  1. Gratisstart
  2. »
  3. Böcker

Läsa & lyssna på böcker gratis

Att läsa böcker är viktigt både för barn och vuxna. Det utvecklar språket, fantasin och ger sköna avkopplande stunder i vardagslivet. Det finns många sätt att skaffa böcker på och här listar vi tips som gör att du kan spara några kronor. Listan innehåller kampanjer från bokklubbar, rabattkoder till bokhandel online och tidningar där man kan få böcker gratis på köpet.

Bokklubbar med premier

Ett sätt att få böcker riktigt billigt är att bli medlem i en bokklubb. Det finns ett par olika bokklubbar i Sverige med lite olika inriktning. Den som har barn kan vända sig till en barnbokklubb som är anpassad för barnets ålder.

Goboken är en bokklubb för barn som har flera olika kategorier. Disneyklubben är en annan och som är populära hos många barn. Bokklubbar som till exempel Harlequin prenumeration har bra välkomstpaket till nya medlemmar. Paketen innehåller förutom böcker också fina gåvor och premier.

Sveriges absolut största bokklubb är den som drivs av Bonnier. Bonniers Bokklubb har funnits i över 45 år och redaktionen väljer varje månad ut de bästa böckerna. Bokklubben har en lägsta-pris garanti. Den innebär att man som kund ska kunna lita på att boken inte går att få billigare nån annanstans. Om den skulle göra det får man mellanskillnanden tillgodo på nästa bokköp.

Som medlem i en bokklubb får man några per år en medlemstidning full med boktips på aktuella böcker som nyligt getts ut men också klassiker. Med varje nummer får man periodens utvalda bok till förmånligt klubbpris. Vill man inte ha boken kan man avbeställa den och vänta på nästa.

Ur medlemstidningen kan man köpa böcker och få de hemskickade, ofta med fri frakt. Det är både smidigt och prisvärt då klubben förhandlat fram en rabatt från bokförlaget.

Praktiskt med ljudböcker i mobilen

Med alla smartphones har ljudböcker fått ett uppsving. Det finns idag flera olika tjänster för streaming och nedladdning. Många erbjuder nya kunder att prova tjänsten och lyssna på några gratis ljudböcker. Den största ljudboksklubben är Storytel men det finns utmanare som BookBeat och Nextory.

För att kunna lyssna på böckerna streamat behöver man ha uppkoppling. Har man en begränsad datamängd på sin mobilsurf kan det vara bra att ladda ner och spara boken offline. Då kan man lyssna även där täckningen är dålig. Många lyssnar i bussen, på tåget eller i bilen på väg till jobbet eller på resa.

Gratis böcker på köpet med tidningsprenumeration

Ett annat sätt att köpa böcker på riktigt billigt är genom att teckna en tidningsprenumeration. Här är det dock så att man inte få välja bok fritt. Boken som man får i gåva är utvald och anpassad till tidningens innehåll. Startar man en prenumeration på en träningstidning får man i regel en bok som handlar om träning, hälsa och fitness.