skip to main content

Unika fotoprodukter med egna bilder

Att göra unika fotoprodukter är enkelt på nätet. Här finns tips på var du kan göra en fotobok, en fotokalender eller förstora dina bilder till en stor fototavla på canvasduk. Det du behöver är ett fint foto du tagit med din systemkamera eller din mobiltelefon om upplösningen är tillräckligt bra. Bilden laddar du upp till fotosidan och kan där välja vilken produkt du vill göra. Det är du som bestämmer design och layout. Vi listar erbjudanden och rabattkoder för fotoframkallning online.

Förslag på fina fotoprodukter

Det finns många olika fina fotoprodukter man kan göra. Dels för att använda själv hemma men det är också vanligt att ge bort dessa i julklapp eller som gåva en annan högtidsdag.

- Fotobok, ett fotoalbum med lyxig känsla. Många gör såna med ett visst tema. Det kan vara året som gick, semesterresan eller bröllopsdagen.
- Fotoalmanacka, ett fint sätt att påminna sig själv om fina stunder varje dag. Varje månad med en ny bild och samtidigt kan man notera händelser att hålla reda på i vardagen och på fritiden.
- Canvastavla, ett populärt sätt att förstora bilder på. Fototavlan är vanlig som present till nära och kära. Många far- och morföräldrar får fotoförstoringar på sina barnbarn.
- Julkort, kanske det absolut vanligaste man beställer med egna bilder idag. Färdiga mallar finns för design och det enda man behöver göra är att ladda upp sitt julfoto och skriva en hälsning.

5 tips för finare foton

Det finns en anledning varför vissa är duktigare på att ta foton än andra. Vilken kamera man har spelar såklart in men det finns några knep som proffsen använder för att öka chansen att lyckas. Här kommer fem tips från en fotograf vi frågat.

1. Låt motivet vara åt ena sidan
Undvik att ha motivet du fotar precis mitt i bilden. Det blir bättre liv i bilden om du låter ditt motiv vara en bit från centrum av bilden.
2. Fota nära motivet
Om det du fotar är mindre än en bil blir det oftast bättre bilder om man håller sig 1-2 steg från motivet. Stå inte för när då skärpan kan bli dålig.
3. Använda blixt utomhus
Kanske låter konstigt men om det är starkt solljus kan det lätt bli fula skuggor. Dessa kan man motverka genom att använda blixten.
4. Fotografera i ögonhöjd
Om du fotar människor blir dina bilder bättre om du håller kameran i ögonhöjd. Är det barn måste du därför komma ihåg att böja dig ner till deras höjd.
5. Carpe diem
Foton där man fångar ögonblicket kan bli riktigt fina och kännas mer levande än såna där du ber personerna posera eller titta mot kameran.