skip to main content

D-vitamin i kosttillskott, droppar, mat & sol

D-vitamin är ett livsnödvändigt vitamin som kroppen behöver för att fungera. Brist på D-vitamin kan leda till mjukt skelett och kramper.

Så får du D-vitamin

Vitamin D kan vi få i oss på två olika sätt, antingen via föda eller genom att vistas ute i solen.


D-vitamin i maten

Mat som är rik på D-vitamin är fet fisk, lätt- och mellanmjölk, margarin samt ägg och kött. Det finns ingen risk för att man får i sig för mycket D-vitamin via vanlig kost. Brist på D-vitamin kan dock vara ett problem för de som inte äter tillräckligt med tidigare nämnda födoämnen.


Solljus på huden bildar D-vitamin

När vi låter solen stråla på vår hud så bildas det D-vitamin. För oss som bor i nordliga länder med få soltimmar på vintern är det viktigt att äta D-vitamin under vinterhalvåret.


Kosttillskott med D-vitamin

Alla barn under 2 år rekommenderas att ta D-droppar, 10 mikrogram per dag. Personer som därefter löper risk att få låga nivåer bör fortsätta att ta tillskott.


Läs mer om rekommendationer på Livsmedelverkets hemsida.

Just nu finns det inga aktuella erbjudanden.
Du kan bevaka kommande erbjudanden genom att fylla i din epost i formuläret nedan. Du får då ett mail så fort vi får in ett nytt erbjudande med D-vitamin.
E-post:
Du kommer endast att få ett mail per bevakat ord. Därefter tas din bevakning och epost bort från listan. Din epost kommer inte att användas i något annat sammanhang.